Fiţi bineveniţi în bucătăria tradiţională din Transilvania!

Prin acest blog doresc să aduc la cunoştinţa celor tineri unele reţete culinare învăţate de la înaintaşii noştri care erau simple, dar mult mai sănătoase decât cele preparate azi, care arată poate mai bine dar nu sunt atât de gustoase! Tinerii fiind mai interesati de internet decât să citească într-o carte de bucate, m-am gîndit să mă folosesc de acest mijloc pentru a transmite unele reţete care merită să fie luate în seamă.

miercuri, 3 noiembrie 2010

Tocăniţa din carne de porc

În Transilvania mai ales la ţară alimentul de bază în timpul iernii este carnea de porc şi preparatele din carne de porc. Tata era zidar de meserie, dar iarna se ocupa cu tăiatul porcilor şi pregătirea preparatelor din carne de porc : cârnaţ, jumări, cartaboş, caş de porc(toba), chişca, etc.  Toate rudeniile şi cunoştinţele îl chemau la tăiatul porcilor.
La tăiatul porcului contribuiau toţi membrii familiei. Bărbaţii se ocupau cu tăiatul porcului, pârlirea cu paie sau furtuncu gaz metan, curăţarea lui până şoricul devenia alb-gălbui şi tranşarea acestuia. Măcelarul făcea preparatele, iar femeile pregăteau mâncarea. Mama întotdeauna făcea o ciorba acră cu zeamă de varză şi cu multă carne care se împărţea cu vecinii cei mai apropiati. Separat se prăjea carne proaspătă în două cratiţe mari .Surorile curăţau intestinele (maţele) pentru cîrnat şi caltaboş, fierbeau măruntaiele pentru cartaboş, carnea pentru tobă, etc.
În zilele următoare mâncarea de bază la cină era tocăniţa din carne proaspătă şi cârnat proaspăt sau puţin afumat.
Prepararea tocăniţei din carnea de porc şi cîrnat:
Într-o cratiţă de 2 kg (sau mai mare daca familia e mai mare) se pune untură de porc( eu pun şi ulei), carnea tăiată bucăti potrivit de mari şi o bucată de cârnat de aprox. 30-50 cm .Se fierb cu puţină sare şi piper, până scade apa din carne şi se rumenesc bine, apoi cîrnatul se scoate şi se lasă deoparte până spre terminarea tocăniţei.Când carnea s-a rumenit se adaugă o liguriţă de făină albă care se căleşte puţin apoi boia dulce cam o linguriţă rasă şi se stinge repede, să nu se ardă boiaua, cu o cană sau două de apă rece. Apa trebuie să acopere carnea. Se fierbe la foc potrivit şi din când în când se verifică dacă e fiartă carnea şi dacă e nevoie se mai adaugă apă să acopere carnea.Când carnea e aproape fiartă cârnatul se taie bucăţi potrivit de mari (aprox.5 cm.) şi se adaugă la tocăniţă .Se fierb până carnea e bine fiartă apoi se face îngroşala din o lingură de făină albă şi apă rece,se freacă bine până se omogenizează, apoi se toarnă peste tocăniţă. Se lasă să fiarbă la foc potrivit până devine sticloasă şi de consistenţa unui sos mai subţire. Se gustă şi se potriveşte de sare şi piper, apoi se ia deoparte şi se serveşte de regulă cu mămăligă şi murături. Dar e bună şi cu pâine proaspătă .Poftă bună!

Notă: Cred că aţi observat că în tocăniţa din carne de porc nu se
pune ceapă ardei sau altă legumă, nici vegeta sau alt condiment. Acestea schimbă gustul cărnii de porc( care are o aromă aparte)şi sosul nu mai este aşa aromat. Se poate pune puţin usturoi atunci când nu avem cârnat preparat în casă. Eu nu fac niciodată tocăniţa cu cîrnat de cumpărat. Iese foarte bună şi din costiţe afumate.
Poate la prima încercare nu iese f.bună dar prin repetare se învaţă f. mult. În tinereţe nu îmi ieşea aşa bună ca la mama,dar acum dau eu sfaturi.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu