Fiţi bineveniţi în bucătăria tradiţională din Transilvania!

Prin acest blog doresc să aduc la cunoştinţa celor tineri unele reţete culinare învăţate de la înaintaşii noştri care erau simple, dar mult mai sănătoase decât cele preparate azi, care arată poate mai bine dar nu sunt atât de gustoase! Tinerii fiind mai interesati de internet decât să citească într-o carte de bucate, m-am gîndit să mă folosesc de acest mijloc pentru a transmite unele reţete care merită să fie luate în seamă.

marți, 9 noiembrie 2010

A p e r i t i v e


Piftie(răcituri): Acasă la mama, răciturile cum le spune pe la noi se gătesc de regulă după tăierea porcului din picioruşe de porc, cap de porc , şorice, coadă, urechi (dacă scăpau nemâncate atunci proaspete)  neafumate.
Se pun la fiert cu apă rece şi sare, într-o oală  de 6-8 kg .Apa nu trebuie să treacă peste acestea decât să le acopere. Se fierb la foc potrivit vreo oră , apoi se încearcă dacă " se prind", adică dacă apa are destulă gelatină.
Pentru aceasta se iau 2-3 linguri din zeamă şi se pune la răcit câteva minute. Daca zeama devine ca o gelatină, 
înseamnă că sunt aproape gata de fiert. Când sunt fierte carnea se desprinde cu uşurinţă de pe oase. În timp ce fierbe se curăţă usturoiul ( 1-2 căciulii) în funcţie de cantitatea dorită şi de mărimea căciuliilor. Când sunt gata de fiert se introduce usturoiul tăiat mărunt sau dat prin presa de usturoi şi se mai dau câteva clocote. Se gustă de sare, se adaugă  piper după preferinţe şi se trage oala deoparte. Se pregătesc mai multe castronaşe sau farfurii adânci şi se împarte carnea în castronaşe. Eu o desfac de pe oase să nu cuprindă mult loc şi apoi împart şi zeama în care au fiert , în castronaşe, atât cât să acopere carnea. Dacă nu ajunge zeama în toate castronaşele, carnea rămasă fără zeamă se împarte în castronaşele cu zeamă .Zeama se poate strecura să nu rămână usturoiul fiert, în piftie Se lasă într-un loc retras să se răcească, apoi se introduc în frigider şi se lasă acolo până se întăresc bine, apoi cine doreşte mai condimentate pot să mai adauge pe deasupra piper şi boia . Dacă au grăsime prea multă pe deasupra se ia cu o lingurită după ce s-au întărit bine.Poftă bună!
Piftia din poză e facută din urechi de porc din comerţ ( mie şi lui fiică mea ne plac f. mult !)

De sărbători obişnuiesc să fac piftie din aripi de curcan. Iese f. bună şi aspectoasă. Păcat că nu am şi o poză acum. Se poate orna cu legume fierte în supă şi puţină vegeta pentru culoare :Acestea se pun până nu se coagulează zeama şi când sunt gata şi bine întărite se răstoarnă castronul cu piftia pe o farfurie plată, ornamentele şi bucăşelele de carne care se depun pe fundul castronului la răsturnare apar deasupra. Arată f bine. Amănunte la"comentarii"!





  Chifteluţe din carne de porc  Acest aperitiv nu lipseşte niciodată de la mesele festive sau din meniul pentru nunţi. E un aperitiv care place multora, este foarte gustos şi săţios şi se găteşte uşor . Eu nu prea dau reţetare exacte,  pentru că las la aprecierea ficăruia  cantităţile necesare pentru condimentare . La vârsta mea le fac "după ochi", dar mă gândesc şi la începători şi încerc să apreciez cantităţţile necesare pentru ingrediente. La un kg de carne tocată se pun 2 ouă, o jumătate de liguriţă sare, un vîrf de linguriţă piper. 2-3 feli defranzelă înmuiată în apă şi stoarsă bine(mama punea şi 1-2 cartofi cruzi şi daţi prin răzătoarea cu ochiuri mici)  şi o căciulie mai mare de usturoi. Ceapă nu pun niciodată în carnea de porc, îi schimbă gustul şi nu mai sunt atât de aromate.Usturoiul se curăţă  de coajă şi se dă prin presa de usturoi. Se amestecă bine toate aceste ingrediente, iar dacă amestecul e prea umed se mai adaugă pesmet până se leagă bine. Pe un platou se pune făină şi se ia din amestecul de chiftele câte o linguriţă, se dă prin făină şi se fac biluţei de mărimea unei nuci, apoi se prăjesc în uleiul bine încins, întorcându-se pe toate părţile.


Când sunt bine rumenite se scot cu o spumieră sau strecurătoare mai mică şi se servesc calde sau reci, sunt f. bune.

Sunt la fel de bune şi cu sos de bulion. Pentru sosul de bulion se taie mărunt o ceapă potrivit de mare, se căleşte în puţin ulei, se adaugă 2 linguri de făină care se rumeneşte puţin, apoi se stinge cu 1/2 l de bulion şi se fierbe la foc potrivit până devine sticlos.Se adaugă o lingură de zahăr(după preferinţe) şi se mai dau cîteva clocote. Chiftelele pentru sos se fac mai mărişoare şi turtite. Se pot amesteca cu sosul sau se pun separat.Poftă bună!




Cordon bleu   Acest aperitiv îl fac întotdeauna de sărbători sau la zilele de naştere a tuturor membrilor de familie. Este foarte aspectos  şi cu mare trecere la toţi din familie. Se poate pregăti în mai multe feluri, în funcţie de preferinţe, dar aici o să prezin modul cum îl pregătesc eu ( eu nu prea resptect o reţetă "motamo", întotdeauna o modific după cum cred eu că e mai bună).
Modul de preparare: Se ia un piept de pui mai mare, se porţionează în aprox. 8 buc. apoi se bate bine cu ciocanul de tocat carne ( ca pentru şniţele). Se condimentează fiecare bucată cu sare şi piper. Caşcavalul se taie feli groase de aprox. 1 cm. şi cât o treime din bucata de piept în care urmează să fie învelit(8 felii). Se modeleză bine în mână până se lipeşte carnea de caş şi tot aşa până se termină toate bucăţile. Într-un castronaş se bate bine un ou întreg şi pe o planşetă se pune 2-3 linguri de făină şi pesmet sau susan.

Se dă fiecare bucată prin făină, ou şi apoi prin pesmet sau seminţe de susan şi se pun la prăjit în uleiul încins. Se prăjesc bine pe ambele părţi apoi se scot  şi se pun pe un şervet de hîrtie pentru a se scurge de uleiul în care s-au prăjit. Se lasă să se răcească apoi se taie felii de aprox.  0,5 cm şi se aşează pe platou. Eu de regulă fac două feluri de umpluturi şi anume: jumătate din bucăţi le fac cu felii de caşcaval iar celelalte le fac cu câtnat subţire (cabanos, olteneşti etc.). Se ia bucata de carne condimentată pe care  se rade prin răzătoarea cu ochiuri mari caşcaval , se niveleză uniform pe toată suprafaţa cărnii , se pune o bucară de cîrnăcior de lungimea bucăţii şi se rulează. Dacă carnea e bine bătută se lipeşte uşor de cârnat prin modelare cu mâna, sau se poate prinde cu o scobitoare până se prăjeşte

 Cine doreşte poate să ungă fiecare bucată de carne cu muştar şi să pună câteva bucăţi de gogoşar murat sau felii de măsline pentru ornare şi apoi să ruleze carnea.Eu nu pun muştar  dar uneori ornez cu ardei sau gogosar.( Aici am ornat cel cu cârnat) Se poate servi şi cald cu garnitură de cartofi pai. Poftă bună! 




Ouă umplute:  5-6 ouă, 50 g unt, 200 g smântână, sare, piper, muştar şi la alegere 
1) Şunca slabă (100g) tăiată în cubuleţe mici, puţin castravete acru tocat,
2) Pastă de peşte sau sardele, zdrobite cu furculiţa, castravete acru tocat,
3) Maioneză în loc de smântână, sardele, castravete tocat şi stors,
4) Ciuperci din conservă tocare mărunt sau proaspete şi înăbuşite cu putină ceapă,
5) Pate sau ficat de pui fiert sau înăbuşit cu puţină ceapă,
6) Carne de pui (o lingură) tocată mărunt cu cuţitul, castravete,
Smântână groasă de bună calitate, dă gust plăcut la oricare din aceste ingrediente şi înmulţeşte totodată compoziţia.
Ouăle se pun la fiert cu apă rece şi puţină sare având grijă să nu plesnească coaja pentru că nu mai pot fi folosite la umplut. Se fierb 5-6 min.  după ce au dat în clocot, ca să fie şi gălbenuşul tare. S pun 1/2 min în apă rece şi apoi imediat se varsă apa de pe ele ca să nu se lipească mai tare coaja de ele. Se curăţă de coajă şi se taie în jumătatate ficare ou  de-a lungul, cu o ruletă de bucătărie sau cu  cuţitul. Din gălbenuşuri plus adausurile menţionate mai sus se face umplutura. Un gălbenuş fiert se va păstra pentru prepararea maionezei. Maioneza pentru a fi mai consistentă se face dintr-un gălbenuş fiert  şi 1-2 gălbenuşuri crude.
Restul de gălbenuşuri se pun într-un castron , se zdrobesc foarte fin cu furculiţa inoxidabilă, apoi se adaugă untul moale,se freacă până devine ca o alifie, se adaugă 1-2 linguri smântână groasă, puţină sare fină, o linguriţă muştar,( cine doreşte şi puţin pătrunjel saui ceapă tocate mărunt) apoi la alegere unul din amestecul de ingrediente menţionat mai sus. Cu acest amestec se umplu jumătăţile de ouă  care devin aproximativ cât un ou întreg (depinde cât ajunge umplutura care se împarte în mod egal ) aprox. 1 lingură de fiecare jumătate de ou.
Se aşează ouăle într-un castron  nu foarte adânc sau un platou cu marginea mai înaltă şi pe deasupra se toarnă sosul format din maioneză şi restul de smântână care se amestecă bine pentru omogenizare.
Cine doreşte adaugă sosul în farfuria în care se serveşte fiecare după dorinţă. Poftă bună!

Ruladă cu caşcaval

Ingrediente pentru blat: 1/2 pachet de margarină,  5 linguri de făină, 4 ouă, 1/2 l lapte rece şi sare  după gust.
Ingrediente pentru umplutură:  250 g caşcaval , 150-200g smântână groasă.
Mod de preparare: Într-o cratiţă de 2 l se pune margarina să se topească la foc mic, se adaugă făina şi se amestecă bine până se încorporează toată margarina topită, apoi se stinge cu laptele rece şi se amestecă repede să nu se facă cocoloaşe. Se lasă să se răcească apoi se adaugă gălbenuşurile pe rând şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă tare cu puţină sare şi se adaugă la compoziţie. Se obţine o cocă curgătoare ca o smântână groasă care se toarnă în tava bine unsă şi tapetată cu făină sau se poate pune folie pentru copt şi se dă la cuptorul bine încins. După aprox. 20 min se verifică şi se lasă până se desprinde de pe margini si e rumenită pe deasupra . Se pregăteşte un şervet de bucătărie care se umezeşte bine şi pe care se răstoarnă blatul copt şi se rulează atunci cât este cald. Se lasă puţin să se înmoaie şi să ia forma de ruladă, apoi se desface , se unge cu smântână , se rade caşcaval prin răzătoarea cu găuri mari şi se înfăşoară la loc . Pe deasupra se unge cu puţină smântână si se rade puţin caşcaval prin răzătoare cu găuri mici , apoi se pune în tavă şi se mai dă puţin la cuptor la foc mic până se topeşte puţin caşcavalul. Se serveste caldă sau rece .Poftă bună! (Cine doreşte poate adăuga în umplutură ciuperci şi suncă tăiate cubuleţe.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu