Fiţi bineveniţi în bucătăria tradiţională din Transilvania!

Prin acest blog doresc să aduc la cunoştinţa celor tineri unele reţete culinare învăţate de la înaintaşii noştri care erau simple, dar mult mai sănătoase decât cele preparate azi, care arată poate mai bine dar nu sunt atât de gustoase! Tinerii fiind mai interesati de internet decât să citească într-o carte de bucate, m-am gîndit să mă folosesc de acest mijloc pentru a transmite unele reţete care merită să fie luate în seamă.

duminică, 14 noiembrie 2010

Supa de ardei umplut

Aceasta este o supă care ne place foarte mult la toţi din familie, mama o făcea mai mult dumineca mai ales vara când se găseau ardei din belşug. Eu o fac destul de des pentrucă este o supă gustoasă şi săţioasă.

Modul de preparare : Cantităţile necesare se stabilesc în funcţie de membri din familie, de mărimea ardeilor şi de numărul de zile pentru care dorim să gătim.Această supă se poate găti pentru mai multe zile pentrucă se păstrează foarte bine şi nu işi schimbă gustul prin reîncălzire. Se pune un os  de carne de porc, vită sau spate de pui(după preferinţă) la fiert cu o ceapă. Când oasele sunt aprope fierte se adaugă câteva zarzavaturi (morcovi, pătrunjel, ţelină). Între timp pregătim ardeii pentru umplut: se iau 12-15 ardei nu prea mari , se taie un căpăcel în jurul codiţei,care se înlătură , se curăţă de seminţe cu o linguriţă sau cu mâna şi se rad vinele dinăuntru , care pot să pişte. Se spală, se scurg de apă, apoi se umplu cu următoarea compoziţie: se ia 300-500g carne tocată ( de porc sau amestec porc cu vită) , 3-5 linguri de orez, sare, piper,vegeta, un ou crud , un morcov ras prin răzătoarea cu ochiuri mici şi cine doreşte şi puţină ceapă rasă. Se amestecă bine compoziţia şi se umplu ardeii, apoi se pune la gură puţină făină să nu iasă tocătura la fiebere.

Când zarzavaturile sunt fierte pe jumătate se adaugă ardeii şi se lasă la fiert cam 30-40 min. Se scoate un ardei şi se încearcă dacă e destul de fiartă compoziţia din el , se drege supa de sare şi se face o îngoşală din  o lingură făină şi 1/2 l bulion. Se freacă bine să nu se facă cocoloaşe şi se toarnă în supă. Se lasă să fiarbă încă 10 min. , apoi se gustă din nou , se mai adaugă puţină vegeta şi o frunză de ţelină şi se mai dă vreo două clocote.Se ia deoparte şi se serveşte caldă. Dacă ardeii sunt mai mari se serveşte câte un  ardei umplut într-o farfurie cu supă , iar dacă sunt mai mici se pun 2 ardei într-o farfurie cu supă.
Se adaugă şi câte o liguriţă de smântănăîn fiecare farfurie,Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu