Fiţi bineveniţi în bucătăria tradiţională din Transilvania!

Prin acest blog doresc să aduc la cunoştinţa celor tineri unele reţete culinare învăţate de la înaintaşii noştri care erau simple, dar mult mai sănătoase decât cele preparate azi, care arată poate mai bine dar nu sunt atât de gustoase! Tinerii fiind mai interesati de internet decât să citească într-o carte de bucate, m-am gîndit să mă folosesc de acest mijloc pentru a transmite unele reţete care merită să fie luate în seamă.

miercuri, 3 noiembrie 2010

Mămăliga cea de toate zilele

La ţară în Transilvania masa principală era cina, când toti membrii familiei se adunau acasă de la lucru şi se aşezau la masă pentru cină. Aproape în fiecare seară, mai puţin dumineca, nu lipsea de pe masa  de seară mămăliga. De regulă mama rămânea după amiaza  acasă pentru pregătitul cinei care era compusa din:

- mămăliga cu lapte felul întâi apoi
- mămăligă cu tocăniţă de pui sau porc (depinde de anotimp vara pui, iarna porc)
sau-  mămăligă cu brânză, mămăligă cu fasole frecată(bătută )şi cârnaţ, mămăligă cu jumări de raţă îndopată şi tocăniţă de ceapă, etc
  Prepararea mămăligii:  
Mămăliga la noi se face în două feluri : - mămăligă pripită(sloboastă)
                                                          - mămăligă fiartă şi frecată(vârtoasă)


Mămăliga pripită (sloboastă):
Compoziţie: făina de mălai , apă şi sare(cantităţile diferă în funcţie de numărul persoanelor pentru care se pregăteşte)
(cam 1/2Kg.faină pt. patru persoane)

Mod de preparare: Făina de mălai se cerne prin sita mai rară(cu ochiuri mai mari). Într-o oală de aluminiu mai groasă sau de tuci de aprox. 4-6 kg. se pune cam până la jumătate apă şi se pune la fiert cu sare..
Când apa cu sare începe să fiarbă se ia cu o mână făina şi se presară încet, iar cu cealaltă mână se amestecă repede, cu o lingură de lemn sau tel , să nu facă cocoloaşe şi tot aşa până începe să se îngroaşe apoi se lasă să fiarbă câteva clocote .Dacă nu e destul de consistentă se mai adaugă puţină făină până devine ca o pastă groasă, apoi se mai lasă să dea câteva clocote şi se amestecă din nou până făina este bine fiartă. Această mămăligă se face de regulă pentru "mămăliga cu brînză de burduf" şi anume: când  încă este caldă se pune într-un vas de IENA sau o cratiţă emailată, un strat de mămăligă , se întinde cu o lingura unsă cu ulei sau untură şi se nivelează, apoi un strat de brânză şi tot aşa în funcţie de cantitatea dorită. Stratul de deasupra trebuie să fie de brănză! Cratiţa se acoperă cu un capac şi se lasă pe marginea sobei sau la foc mic pe aragaz până se topeşte brânza. Se serveşte caldă  şi cine doreşte cu cîrnaţ sau slănină prăjită.Poftă bună!

Mămăliga fiartă şi frecată(vârtoasă):
Se pune apa la fiert cu sare după gust într-o oală de aprox. 6 kg.pînă la jumătate.Când apa începe să fiarbă se pun cam.3-4 pumni cu făină(800g-1kg) fără să se amestece şi se  fierbe cam 20 min.
Apoi cu un făcăleţ se face o gaură pe mijloc să pătrundă apa şi se mai lasă puţin să fiarbă.Se ia de pe foc , se toarnă o parte din apă în alt vas mai mic şi se începe să se amestece bine cu făcăleţul. Dacă e prea vârtoasă se mai adaugă din apa scursă în vas , se amestecă din nou şi tot aşa până devine omogenă şi mai vârtoasă decât cea pripită. Când este gata se răstoarnă pe un dog de lemn sau farfurie întinsă şi se poate tăia cu o aţă în bucăţi pentru a se servi. Aceasă mămăligă merge mai mult cu tocăniţă de pui sau porc, fasole bătută cu prăjeală, ceapă prăjită cu ficat de pui etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu