Fiţi bineveniţi în bucătăria tradiţională din Transilvania!

Prin acest blog doresc să aduc la cunoştinţa celor tineri unele reţete culinare învăţate de la înaintaşii noştri care erau simple, dar mult mai sănătoase decât cele preparate azi, care arată poate mai bine dar nu sunt atât de gustoase! Tinerii fiind mai interesati de internet decât să citească într-o carte de bucate, m-am gîndit să mă folosesc de acest mijloc pentru a transmite unele reţete care merită să fie luate în seamă.

marți, 30 noiembrie 2010

D U L C I U R I

Aluatul fraged"nisipos" . Incep acest capitol cu preparatele cele mai simple şi cele mai des  făcute. Din acest aluat se pot face diverse dulciuri: cornuleţe, biscuiţi de diferite forme, arici, prăjitură cu mere sau alte umpluturi etc.
Pentru acest aluat proporţia de bază este: 300g făină, 200g unt sau margarină, 100g zahăr(de preferat ar fi zahăr pudră) 2 gălbenuşuri, un vârf de cuţit sare fină, un pliculeţ zahăr vanilat. Eu având mai multe reţete, le-am combinat şi mi-am facut o reţetă proprie: 500g făină, o margarină (se poate adăuga şi o lingură cu vîrf untură de porc), 200 g zahăr tos, 3 gălbenuşuri, 3 linguri cu vârf smântână de calitate, un praf de copt(o linguriţă ), un plic zahăr vanilat şi puţină sare.
Modul de preparare: Intr-un castron mai mare se freacă,cu o lingură de lemn, grăsimea din compoziţie cu zahărul şi sarea, aprox. 2-3min. Apoi se adaugă gălbenuşurile, smântâna, vanilia , praful de copt care se stinge cu puţin oţet sau zeamă de lămâie şi la urmă făina care se pune treptat până se ajunge la o consistenţă potrivit de tare şi se amestecă până devine o compoziţie omogenă. Nu trebuie frământată prea mult pentru că se poate tăia aluatul adică se separă grăsimea din el.Acest aluat fraged se lasă la frigider o jumătate de ora sau chiar mai mult inainte de coacere. Apoi se ia o bucată din aluat, se intinde o foaie de 3-5 mm şi se taie cu diferite forme trecute prin făină (să nu se lipească)  Figurile tăiate se ridică cu vârful unui cuţit lat, trecut prin făină şi se pun in tavă. Aluatul rămas se intinde din nou in foaie şi se taie.. tot aşa până se termină aluatul. Cine doreşte poate glazura biscuiţii sau se presară zahăr pudră  pentru aspect.


Din acelaş aluat am făcut şi o prăjitură la tavă. Am întins o foaie de aprox. 0,5-1cm şi de mărimea tăvii, am presărat puţin gris, apoi am ras 3-4 mere curăţate de coajă, peste care am turnat spuma din albuşurile rămase de la frământat care le-am bătut bine cu 3 linguri de zahăr tos .Pe deasupra am presărat nuci tăiate bucăţele şi am ras o bucăţică de aluat care l-am mai frămîntat cu puţină făină şi cacao să fie mai vârtos pentru a se putea rade peste spumă.

Se pot inventa şi altfel de preparate din acest aluat. De ex.:  aluatul se poate famesteca tot cu cacao şi dacă e necesar se mai adaugă puţină făină să fie mai vârtos apoi se rade direct în tavă si partea de jos şi cea de deasupra iar în loc de mere se poate pune puţin gem acrişor.E f bună. Se poate face si fără cacao, depinde de gusturi şi de inspiraţia fiecăruia. Poftă bună!
Pentru arici nu am poză dar încerc să vă descriu cât mai clar posibil cum se fac. Se taie aprox 200g nucu în bucăţi de mărimea unui bob de porumb şi se intind pe o planşetă. Din albuşurile rămase de la frământat se face o spumă cu puţin zahăr, apoi se ia cu trei degete o bucată din aluat, se dă prin spumă,apoi prin nuca tăiată şi se aşează cu baza în jos în tavă şi se dau la cuptorul bine încălzit. Aluatul creşte şi ia forma unui arici cu ace de nucă prăjită. Când o să gătesc vă postez şi o poză.
Pentru prăjitura cu măr se curăţă 1,5-2 kg mere mai acrişoare, se dau prin răzătoarea cu găuri mari , apoi se storc bine de zeama ce o lasă şi se pun într-o cratişă şi se călesc puţin la foc mic cu aprox 7-8 linguri de zahăr
Se lasă la răcit şi apoi se poate pune şi puţin praf de scorţişoară. Din aluat se fac 2 foi de aprox. 0,5 cm, se pune prima foaie în tavă, se presară puţin gris, apoi se pun merele călite reci , se întind uniform apoi se întinde a 2-a foaie şi se aşează peste mere. Se ănţeapă cu o furculiţă pe deasupra din loc în loc să se prindă bine foile si cine doreşte unge foaua de deasupra cu albuşul care se bate putin  .Se dă la cuptor şi când este gara se pudrează cu  zahăr praf după dorinţă. Cine e mai expertă poate să facă din albuţuri o glazură albă şi să o toarne pe deasupra când prăjitura e aproape gata şi se mai lasă cîteva minute la cuptor. Mie nu prea imi iese glazura aşa ca nu prea pot să dau sfaturi.
Cam aşa ar trebui să arate, dar nu am făcut-o eu...

Crema de zahăr ars .   Este un desert care se face uşor şi este foarte delicios!  Şi aici sunt mai multe reţete dar eu le folosesc pe cele mai "economice" şi mai uşor de făcut.
Ingrediente: 1 l lapte, 4 ouă întregi, 200 g zahăr tos, 2 plicuri zahăr vanilat, 2 linguriţe făină şi aprox. 150g zahăr tos pentru ars.
Modul de preparare: Într-o cratiţă de 2 l -21/2l  se topeşte zahărul(150g) la foc mic să nu se ardă prea tare.Când apare primul punct caramelizat se învârteşte în jurul lui cu coada unei linguri de lemn, până se caramelizează tot zahărul şi începe să formeze prima spumă, apoi se roteşte cratiţa până se întinde caramelul pe toată suprafaţa cratiţei. Se lasă să se răcească până caramelul se întăreşte. Intre timp într-un castron se pun ouăle , se bat puţin până spumează apoi se adaugă zahărul , vanilia, se amestecă bine, apoi cele 2 linguriţe de făină şi la urmă laptele . Se amestecă bine până se mai topeşte din zahăr apoi se toarnă în cratiţa cu caramelul şi se dă la cuptor. Pentru ca oul să nu se coaguleze din cauza căldurii din cuptor se pune cratiţa cu compoziţia de mai sus pe un alt vas cu apă clocotită. Eu până pregătesc compoziţia pun apă în tava din cuptor să se încălzească bine, apoi pun cratiţa în tavă şi las  crema în cuptor până compoziţia se coagulează bine ca o budincă. Se încearcă din când în când cu o furculiţă dacă pe mijloc mai are lichid . Când mijlocul este bine închegat, iar pe margine devine maronie este gata . Se stinge focul şi se mai lasă puţin în cuptor.  Se poate servi caldă  sau rece în ceşti direct din cratiţa în care s-a copt, sau se lasă să se răcească şi se răstoarnă pe un platou cu marginea mai înaltă să nu curgă siropul de zahăr ars ce se formează la fundul vasului. Se poate orna cu frişcă . Poftă bună!
 Cine doreşte poate să adauge în compoziţie şi câteva mere curăţate de coajă şi date prin răzătoarea cu găuri mari. Devine mai consistentă şi e mai acrişoară.  E foarte bună!                              








Albiniţa (Foi cu miere de albină) .Această prajitură o fac la toate sărbătorile şi cu toate ocaziile mai deosebite de aceea o pot numi "prăjitura casei". Şi la aceasta prăjitură  am modificat puţin reţeta iniţială.  
Compoziţie: un ou întreg, 150g zahăr tos, 1/4 pachet margarină sau unt, 2 linguri miere de albină,   3-4 linguri de lapte, o linguriţă bicarbonat ( aici eu am înlocuit bicarbonatul de sodiu cu bicarbonat de amoniu ), puţină sare şi aprox. 400 g făină. Datorită acestei modificări foile ies mai fragede şi mai deschise la culoare.
Modul de preparare:  Într-un castron de tablă smălţuită ,de aprox. 2l , se freacă oul cu zahărul şi puţină sare până se omogenizează, apoi se adaugă margarina sau untul moale, mierea de albine şi laptele călduţ în care s-a dizolvat o linguriţă rasă de amoniac (salecale). Acest continut se amesteca bine , apoi castronul se aşează pe un vas cam de aceiaşi mărime în care am pus apă la fiert. Se ţine pe abur 5 minute , în acest timp se amestecă încontinu cu o lingura de lemn până se topeşte tot zahărul şi margarina. Se ia de pe abur, se răceşte amestecând  din când în când apoi se adaugă făina treptat până la obţinerea unui aluat potrivit de tare din care se fac 4 foi care se coc pe dosul tăvii. Deoarece aluatul cu miere e foarte lipicios şi se lucrează greu cu el, se pune pe planşeta pe care se întinde, puţin ulei , la fel pe sucitor şi pe dosul tăvii pe care se coace. Eu întind foaia pe jumătate pe planşetă apoi o pun pe dosul tăvii şi o mai întind până la mărimea tăvii. Ca sa iasă 4 foi tava  nu trebuie să fie prea mare , cam.20/30 cm. Foile se coc în cuptorul bine încins , se verifică din când în când  ca să nu se rumenească prea tare. După ce se coc se răstoarnă pe o planşetă şi având grijă să se îndrepte foaia până nu se răceşte deoarece devine foarte tare prin răcire şi nu se mai pot îndrepta.


Foile se umplu cu crema astfel. Se aşează prima foaie peste care se trece cu mîna udă sau se stropeşte puţin , apoi se adaugă 2-3 linguri de cremă care se întinde uniform cu lama unui cuţit mai mare, se aşează a doua foaie care se umezeşte la fel , se adaugă 2-3 linguri de gem de caise sau alt gem acrişor, se pune foaia a treia care o umezim la fel şi  peste care se adaugă restul de cremă  apoi aşezăm ultima foaie şi se apasă puţin . Deasupra se glazurează cu o glazura de cacao şi se presară nucă de cocos.
Crema se poate face după preferinţe.  În tinereţe o făceam după reţeta originală din unt amestecat cu o îngruşală de gris cu lapte şi zahăr dar acum eu nu mai fac altă cremă decât Crema de vanilie universală. Aceasta o folosesc atât la prăjitura cu foi cât şi la blatul de tort.
Necesar: 4 gălbenuşuri sau 2 ouă întregi, 150-200g zahăr, 200-250 g unt foarte proaspăt, 1 plic zahăr vanilat, 4 linguri lapte sau apă.
Modul de preparare:într-un castron de tablă smălţuită de circa 2 l se pun gălbenuşurile sau ouăle întregi, se freacă cu yahărul şi se subţiază cu lichidul.Se pune castronul deasupra unui vas cu apă clocotită, atât de mare. încât castronul să-l acopere deasupra ca un capac. Se amestecă cu o lingură de lemn , iar când este legat ca o smântână subţire după exact 10 minute se ia de pe foc şi se pune zahărul vanilat. Castronul se pune apoi pe un vas cu apă rece şi când este complet rece se adaugă treptat câte o lingură la untul frecat spumă în alt castron.
Atât untul cât şi compoziţia fiartă trebuie să fie la aceeaşi temperatură pentru a nu se tăia crema.
Se pune între foi imediat apoi se pune la rece.

Este bine să nu se taie prăjitura decât a doua zi după ce foile s-au înmuiat Se poate păstra mai mult timp! Este f bună Poftă bună! Se glazurează după dorinţă.

Un comentariu:

  1. Am facut crema de zahar ars. Foarte buna a iesit. A fost si zaharul la fix. A iesit excelent desi azi am facut prima data. :)

    RăspundețiȘtergere