Fiţi bineveniţi în bucătăria tradiţională din Transilvania!

Prin acest blog doresc să aduc la cunoştinţa celor tineri unele reţete culinare învăţate de la înaintaşii noştri care erau simple, dar mult mai sănătoase decât cele preparate azi, care arată poate mai bine dar nu sunt atât de gustoase! Tinerii fiind mai interesati de internet decât să citească într-o carte de bucate, m-am gîndit să mă folosesc de acest mijloc pentru a transmite unele reţete care merită să fie luate în seamă.

miercuri, 16 septembrie 2015

Sfaturi pentru conservarea alimentelor



  1. Rosiile congelate reprezinta o alternativa la bulionul sau pasta de tomate atat de folosite in bucatarie. Acestea se spala si li se indeparteaza codita. Pentru a le coji se tin 3-4 minute in apa clocotita, dupa care se racesc in apa rece. Se indeparteaza coaja cu un cutit cu lama subtire. Se taie in jumatati sau sferturi in functie de dimensiuni si se pun in pungi de plastic. Atentie, legumele congelate isi maresc volumul asa ca asigurati-va ca ramane putin spatiu in pungi. Daca nu aveti pungi mai groase, folositi 2 pentru fiecare pachet. ( Autor: ioana )
  2. Cand nu folositi o telina intreaga la mancarea pe care o preparati, bucata care ramane taiati-o in felii de un centimetru grosime. Puneti feliile intr-o punga de plastic la congelator. Data viitoare cand veti dori sa puneti telina in mancare nu trebuie decat sa o scoateti din congelator si sa o lasati 5 minute in apa rece. ( Autor: ioana )
  3. Legumele si fructele congelate sunt o alternativa foarte buna la conserve, deoarece prin inghetare bacteriile nu se dezvolta. Trebuie insa sa tineti minte ca odata decongelate isi vor pierde din fermitate, deoarece cristalele de gheata formate distrug structura celulelor. Gatite insa vor fi consumate la fel ca cele proaspete ( Autor: ioana )
  4. Iarna puteti gati ciorbe delicioase fara a folosi conserve de zarzavat. Morcovii, cartofii, pastarnacul, telina le puteti cumpara proaspete. Iar rosiile si ardeii se pot congela. Toamna, spalati bine rosii si ardei capia rosii, bagati cantitati egale la robot si maruntiti-le la cutit. Puneti in pungi groase de plastic cantitati potrivite de legume si inghetati-le. Pentru a da culoare si gust ciorbelor de iarna nu mai este nevoie decat sa scoateti un pachetel din congelator. ( Autor: ioana )
  5. Pentru a mentine salata verde fradega mai multa vreme spalati frunzele si puneti-le la frigider intr-o casoleta de plastic bine inchisa inainte de a se scurge complet de apa. ( Autor: ioana )
  6. Ceapa verde se mentine mai bine la frigider intr-o punga de plastic umpluta cu aer si legata bine. ( Autor: ioana )
  7. Fasolea pastai verde sau galbena se pastreaza foarte bine la congelator. Spalati bine cantitea pe care doriti sa o inghetati si taiati capatul cu codita. Puneti pastaile pe foc 2 minute intr-o oala cu apa clocotita. Raciti apoi cu apa rece si lasati-le sa se scurga bine. Folositi preferabil pungi groase de plastic pentru a le depozita in congelator ( Auto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu