Pentru a prepara socata aveti nevoie de 14 flori mari de soc cat mai parfumate (cam cât palma), 10 litri de apă minerala plata(iesiti bine la pret daca luati doua bidoane de cate 5 l fiecare), 4 lămâi, 1 kg de zahar brun, 10-12 boabe mari de orez pentru fermentaţie(se pot pune si 5g de drojdie proaspata dar din ce am testat, gustul de soc pare mai „curat” atunci cand folosim boabe de orez) si pentru un gust racoritor desavarsit….cateva frunze de menta proaspata atunci cand o serviti.
Mod de preparare socata
Cele 14 flori de soc se pun într-un borcan de 10 litri sau doua vase 5 litri fiecare curate, fara urme de grasime pe ele si in care sa incapa, in mod egal, cate 5 l de apa si sa mai ramana putin loc pentru zahar si lamai, se adauga apa şi lamaile taiate felii si stoarse bine de sucul lor in apa. Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.
A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca 3-4 zile. Puneti capac la borcan sau la vasele folosite insa nu le inchideti complet pentru a le lasa sa „respire”. In aceste trei zile compozitia trebuie mestecata de cel putin doua ori pe zi.
Cand apa devine galbuie si mirosul este foarte bun iar daca luam cu o lingura si gustam putin, cadem in extaz in fata finetii si bunatatii acestei bauturi
Cand apa devine galbuie si mirosul este foarte bun iar daca luam cu o lingura si gustam putin, cadem in extaz in fata finetii si bunatatii acestei bauturi
Apoi sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o panza de tifon, se pune în sticle cu dop/capac si se depozitază la frigider sau in camara de alimente in loc intunecos si rece.
Sucul in sticle se aciduleaza, deci atentie, daca deschideti o sticla care a stat mai mult timp, sa nu o agitati inainte pentru ca exista riscul ca la desurubare sa tasneasca afara exact ca si sampania.
Socata se serveste rece iar in zilele calduroase puteti adauga in pahare si 2-3 frunze de menta proaspata ce vor impresiona musafirii punctand atat la gust cat si la aspectul estetic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu